Samenwerking tussen ICT en facilitaire afdeling

Voor een succesvolle bedrijfsvoering moet uw datacenter 365 x 7 x 24 operationeel zijn. Dat vergt speciale aandacht van zowel uw ICT-afdeling als facilitaire dienst. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van uw datacenter. En horen dus optimaal met elkaar samen te werken. Welke maatregelen dient u hiervoor te nemen?

Gescheiden afdelingen
De ICT-afdeling richt zich primair op het functioneren van computersystemen. De facilitaire dienst is verantwoordelijk voor andere essentiële zaken zoals koeling, energievoorziening en onderhoud. Tussen beide disciplines is nauw overleg en samenwerking geboden. Maar in de praktijk zijn de ICT-afdeling en facilitaire dienst doorgaans gescheiden. Ze werken dan ook regelmatig langs elkaar heen.

Praktijkvoorbeelden
In de praktijk blijkt dat miscommunicatie en het niet afstemmen van afspraken tot grote problemen kan leiden. Niet zelden komen we bij opdrachtgevers situaties tegen, waarbij de facilitaire dienst onderhoud aan de koelinstallaties heeft gepland op het moment dat de computersystemen optimaal worden belast. Of dat de ICT-afdeling nieuwe systemen heeft aangeschaft waarbij de impact op de vloerbelasting en koel-/stroomcapaciteit niet is onderzocht. Een overbelasting kan in deze situaties het hele datacenter platleggen. Dat brengt uw business continuïteit in gevaar. Want een rekencentrum dat eenmaal stil ligt, is niet in een handomdraai weer in bedrijf.

Coördinatie
Merpa's datacenter continuity managers coördineren het samenspel tussen ICT en facilitaire dienst. Onze deskundigen kennen beide disciplines als geen ander. Daarom zijn wij in staat om de communicatie te perfectioneren. We bakenen verantwoordelijkheden af en maken helder volgens welke scenario's moet worden gewerkt. Daarnaast weten we ook welke procedures elkaar beïnvloeden en waar prioriteiten moeten worden gelegd.

Bedrijfszekerheid
Merpa zorgt voor naadloze onderlinge afstemming tussen ICT en facilitaire dienst. Als expert bemiddelen wij tussen beide disciplines, zodat heldere afspraken worden gemaakt in een taal die alle betrokkenen begrijpen. Daarmee staan we garant voor kwaliteit van uw datacenter en daarmee voor de bedrijfszekerheid van uw onderneming.